Gyógynövényszirup főzés közben Fatér Balázs István„Azt gondoltuk, hogy a gyógyhatás miatt isszák majd a szirupjainkat, de menet közben kiderült, hogy elsősorban azért mert finomak.”
Fatér Balázs István a Natúr Ízek Szociális Szövetkezet szakmai vezetője és egyik alapítója mesél arról, hogy hogyan jutottunk el a gyógyteáktól a gyógynövény szirupokig.

Jött az ihlet!
„Egy baráti beszélgetés során 2012-ben jött az ötlet, hogy készítsünk gyógynövényes termékeket, mert ilyen még nincs és Nálunk minden adott lenne hozzá. Bár ekkor már szakács végzettségem volt, mégis egyből beiratkoztam a gyógynövénytermesztő tanfolyamra, ahol a termesztéstől a feldolgozásig mélyen beleástam magam a témába. Ekkor jött a következő szikra: szirupot csak lándzsásútifűből készítenek, pedig sokféle gyógynövényből lehetne. Innen már egyenes volt az út a gyógynövény szirupokig. 
Családi vállalkozásként indultunk és a mai napig a 7 fős szövetkezetből 7 családtag. Eredetileg azért vágtunk bele, hogy adjunk egy könnyebben felhasználható formát a gyógynövények fogyasztásához. A klasszikus gyógyteafőzés hosszadalmas, sokan nem bajlódnak vele, egyre kevésbé fér bele a rohanó életformába. Szirup formában viszont ugyanazt a hatóanyag mennyiséget be tudjuk juttatni a szervezetbe, csak sokkal gyorsabban, 1/8-as arányban vízzel hígítva pillanatok alatt fogyasztható. Azt gondoltuk, hogy a gyógyhatás miatt isszák majd a szirupjainkat, de menet közben kiderült, hogy elsősorban azért, mert finomak.

Természetes, hogy természetes!
Az elején sokféle hatóanyagot és ízt kipróbáltunk, de kísérletezünk még a mai napig is újításokkal. Kitapasztaltuk, hogy miből lehet olyan szirupot főzni, ami a minőségét is sokáig megőrzi, tetszetős és finom is (például a ginko biloba tartósítószerek nélkül nem volt alkalmas erre). Alapelvünk, hogy nem használunk kémiai tartósító- vagy színezőanyagokat, sem mesterséges ízfokozókat, minden 100% természetes, ami nálunk készül. Ha valami nem megy így, akkor azzal nem foglalkozunk, de ebből nem engedünk!
Az alapanyagokat igyekszünk helyből, de mindenképpen Magyarországról beszerezni. Sok gyógynövényt mi termelünk, megint sokat gyűjtünk, de vannak olyanok is, amiket kifejezetten számunkra gyűjtenek a környékben. Ennek köszönhetően kisebb a környezeti terhelésünk és nem mellesleg jobb a szirupok minősége is, megbízható és garantált az alapanyag ellátás. Sajnos mindent nem tudunk így megoldani, gyömbérre nem találtunk még hazai termelőt, pedig a növény itthon is megélne.

Együtt könnyebb!

 
Nagyon örülünk neki, hogy sok helyi dolgozónk van és már számítanak ránk a környékbeliek is! Igyekszünk együtt élni, együtt fejlődni a Zala-völgyével. Sok iskolába hívnak mindek környezetvédelmi témában előadni, rendszeresen viszünk óvodás gyerekeknek saját készítésű gyümölcsleveket. Próbáljuk elmagyarázni a gyerekek nyelvén, hogy miért fontos, hogy helyi alapanyagokból, természetes ételeket, italokat fogyasszunk, hogyan tehetünk az egészségünkért. 
Részt veszünk a helyi termelők megmozdulásaiban a Nyitott Porták Hálózaton keresztül is és óvjuk a minket körülvevő csodálatos zalai tájat minden formában. Mi érezzük a felelőségét annak, hogy mindannyian tehetünk a Föld megóvásáért, és ami rajtunk múlik meg is tesszük. Hulladékmentesen termelünk, egyedül a cukor papír zacskója marad hátra, amit fűtőanyagként továbbhasznosítunk. A növényi maradékokat komposztáljuk, vagy megeszik a saját kecskéink, birkáink, vagy vadásztársaságoknak adjuk a vadállomány etetésére. 
Az üzem napelemekkel van felszerelve, energia felhasználás nélküli raktár konténerekben tárolunk, amik tartják a saját belső hőmérsékletüket, ülepítéses dupla szennyvíz rendszert építettünk ki és komposzt toaletteket használunk. Nekünk nem csak divatos szlogen a fenntarthatóság, hanem a napi realitás!

Hol kóstolhatják meg a gyógynövényszirupokat?

Jelenleg 170 vendéglátó egységben, az étteremtől a büféken át a luxus hotelekig minden kategóriában találkozhatnak a vendégek a gyógynövény szirupainkból készült limonádékkal, vagy rendelhetnek a webshop-unkból is otthonra.”

Az M1 Kék bolygó című műsorában is megnézheti meg a Csáford-völgyi gyógynövény és gyümölcs feldolgozó üzemet, ahol a gyógynövényszirupok is készülnek.
Kattintson a képre!